la guia de serveis de Catalunya

Troba el que busques a la guia més gran de serveis de Catalunya.

Més de 5000 empreses conformen el nostre directori.

Celebra el Sant Joan 2023!


Per a entendre la importància de la diada de Sant Joan només cal esmentar que es tracta de la segona nit més esperada de l'any.  Amb l'arribada del 24 de juny, també ho fan les vacances d'estiu i les nits més llargues.

És per aquest motiu que amb la festa de Sant Joan se celebra l'inici de l'estiu, ja que és considerat el dia més llarg de l'any.

No hi ha una celebració com a tal, i tampoc una tradició establerta a seguir. La jornada és molt variada i es pot celebrar des de les cases d'amics o familiars, fins als carrers i places, passant per bars i discoteques o, fins i tot, a les platges. Si bé s'ha dit que no existeix una tradició a seguir, el que sí que és obligatori en aquesta data són els espectacles amb focs artificials i la coca de Sant Joan.

Sant Joan, la tradició

Durant la nit de Sant Joan, les places i els carrers dels diferents municipis es converteixen en punts d'encontre on es reuneix la gent per celebrar aquesta festivitat. Una de les tradicions més populars és l'encesa de les fogueres, que simbolitzen la llum i el foc purificador. La gent s'ajunta al voltant de les fogueres per aprofitar l'escalfor i fer-ne saltar les brases, en un acte que representa la renovació i la purificació de l'esperit.

Una altra tradició molt arrelada és el llançament de petards i coets per a omplir el cel de sorolls i llums. Aquesta pràctica té l'objectiu de treure els mals esperits i espantar els dimonis. També es solen organitzar correfocs, on els diables recorren els carrers saltant i ballant amb els seus tridents i espurnes de foc, acompanyats per música de tabal i gralla.

La nit de Sant Joan també és coneguda pels seus rituals de màgia i superstició. S'acostuma a saltar les fogueres per purificar-se, així com a banyar-se a la platja o en rius i fonts per tal d'aconseguir la salut i l'èxit durant l'any venidor. També es preparen plats típics com la coca de Sant Joan, un pastís dolç decorat amb fruita confitada.

Sant Joan, la festa de la platja

A Catalunya, una de les celebracions de la revetlla de Sant Joan que més s'ha arrelat entre els més joves ha estat les festes que s'organitzen a les zones costaneres, on es fan fogates a la sorra i els assistents aprofiten la trobada per reunir-se entre amics, escoltar música i llençar focs artificials per omplir el cel de la zona amb espectacles sonors i lumínics.

Durant els dies previs al 23 de juny, es veuran casetes temporals de focs artificials per tota la ciutat i on es poden comprar des de petards fins a 'bombetes' i bengales perquè els més menuts no es perdin la festa.

Restaurants, bars i discoteques

És molt comú gaudir de Sant Joan i la revetlla amb un sopar en algun restaurant. Els establiments gastronòmics solen oferir menús especials per a aquesta nit, acompanyats amb el producte gastronòmic estrella i representatiu de Sant Joan: la coca.

Per a tots aquells que vulguin fruir de la festa més enllà dels carrers i la ciutat, els bars i quiosquets també organitzen la seva amb revetlles on no i falta la música, els espectacles i una temàtica acord amb la diada de Sant Joan.

Hotels, càmpings i ressorts

Aquest any, Sant Joan arriba el divendres 24 de juny amb tot un cap de setmana per davant. Per aprofitar aquesta ocasió, els establiments hotelers, ressorts i càmpings obren les portes per a tots aquells visitants que agafin com a destí Catalunya per gaudir de Sant Joan.

La coca de Sant Joan

L'element gastronòmic més tradicional i que destaca d'aquesta festivitat és la coca de Sant Joan, que actualment es presenta en moltes varietats: n'hi ha amb fruita, pinyons, chicharrones i n'hi ha farcides amb crema o bé amb nata. És una derivació del tortell amb ous que es menjava antigament, una gran peça rodona amb clares reminiscències del culte al sol. Segons el cuiner Ignasi Domènech, la coca de Sant Joan ha de tenir una grandària canònica, el doble de llarg que d'ample.